Mondhygiëne van belang voor hart en bloedvaten.

https://websitehartenbloed.files.wordpress.com/2012/01/bloed.jpg

Gezond gebit is goed voor het hart Slechte poetsers blijken 30-40% meer kans te hebben op een hartaanval.

Een schoon en gezond gebit helpt bij het voorkomen van hartproblemen. Uit onderzoek blijkt dat de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor tandplak ook een rol spelen bij de verkalking van de slagaderen van hartpatiënten. Slechte tandverzorging kan dus een verhoogde kans geven op hart- en vaatziekten. De Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde (NMT) hamert daarom op het belang van goed poetsen en regelmatige controle van het tandvlees.

Hoe komen schadelijke mondbacteriën in de bloedbaan?

Wetenschappers vermoeden dat de schade aan hart- en bloedvaten wordt veroorzaakt door bepaalde streptokokken die in de mond voor tandplak en tandvleesontstekingen verantwoordelijk zijn. Gedacht wordt aan de Streptococcus gordonii and Streptococcus sanguis. De S. sanguis is berucht om het veroorzaken van hartklepontstekingen.

Deze schadelijke mondbacteriën zien kans via een beschadigd bloedvaatje in ontstoken tandvlees in de bloedbaan te komen. Eenmaal daar aangekomen, veroorzaken ze soms bloedvatontstekingen die kunnen leiden tot bloedstolsels die voor problemen bij de bloedtoevoer naar het hart (en de hersenen) of tot bloedingen kunnen zorgen. Schadelijke mondbacteriën kunnen dus op termijn hartziekten veroorzaken.

Uit een Schots onderzoek uit 2010 onder 1100 mensen is gebleken dat wie minder dan tweemaal daags zijn tanden poetst, een grotere kans op hartaandoeningen loopt.

Nu gaat het uiteraard te ver om tandvleesproblemen als de grote oorzaak van hartaandoeningen aan te wijzen. Ziekten van het hart kunnen bijvoorbeeld ook worden veroorzaakt door een ongezond eetpatroon, te weinig beweging, roken, stress of diabetes. Daarnaast kunnen hartkwalen erfelijk zijn.

Wat kunt u zelf doen op het gebied van goede mondhygiëne?

Een stralende tandpastaglimlach is niet het enige doel van een goede mondverzorging. Naast een geschikte tandenborstel, tandpasta, tandenragertjes, floss en eventueel tandenstokers behoort een geregeld preventief tandartsbezoek tot de beproefde middelen om niet alleen de gezondheid van uw mond, maar ook die van uw hart- en bloedvaten optimaal te bevorderen.